30 DAY TRANSFORMATION CHALLENGE

Miksi rasvanpoltto tyssää? Tässä syyt tälle tasannevaiheelle ja keinot sen rikkomiseen.

rasvanpoltto ja tasannevaihe

Saan melko usein alla olevan kaltaisia kysymyksiä ja kirjoitin siitä lyhyen postauksen, koska tämä tapahtuu jokaisella, joka joskus alkaa painoa pudottamaan. Toivottavasti tykkäät ja saat ajateltavan aihetta. Yritin tiivistää tähän kirjoitukseen olennaisimmat asiat.

 

"Moikka.

Olen tiputtanut painoa nyt alkuvuodesta noin -7-8 kg.

Nyt paino ei enää putoa.

Missä vika ja mitä tulisi tehdä?

T. Henna"

 

Elimistön adaptoituminen energiavajeeseen

 

Aina kun poltetaan rasvaa ja paino putoaa, niin se vaatii energiavajeen. Energiavaje tarkoittaa sitä, että ruokailusta saatava energiamäärä on pienempi kuin energiankulutus. Energiatasapaino on siis tällöin negatiivinen. 

 

Elimistö mukautuu siihen seuraavalla tavalla:

  1. Lepokulutus a.k.a. Perus-aineenvaihdunta* hidastuu
  2. Tiedostamaton arkiliikehdintä vähenee.

*(= energiamäärä, joka kuluu levossa tekemättä mitään).

 

Tämän lisäksi energiavajeen kumuloituessa:

  • Harjoitustehot laskevat (energiavaje ei tue optimaalisesti suorituskyvyn kasvua).
  • Harjoittelu muuttuu kaikilta osin taloudellisemmaksi (= kulutetaan vähemmän energiaa).

Esimerkiksi voimaharjoittelussa liikkeen suorittaminen tapahtuu "helpommin" vs. aloitusvaihe. Aerobisessa liikkumisessa kevyempi keho (-7-8 kg esimerkiksi sinun kohdallasi) kuluttaa vähemmän energiaa vs. aloitusvaihe oikeastaan kaikessa liikunnassa, jossa liikutellaan pystyasennossa omaa kehoa (juoksu, kävely, cross trainer jne). Kaikki nämä laskevat päivän kokonaiskulutusta. Usein myös ruokailun toteutuksen tarkkuudessa hieman lipsutaan vs. aloitusvaihe, kun rasvanpolton jatkaminen vaatisi entistä tarkempaa toteutusta. 

Tässä melkein ne keskeisimmät syyt tasannevaiheen syntymiselle, kun puhutaan rasvanpoltosta. Paino EI siis putoa lineaarisesti loputtomiin samalla energiamäärällä ja fyysisellä aktiivisuudella, vaan näitä pitää syklittää.

 

Keinot rikkoa rasvanpolton tasannevaihe:

 

  1. Ruokailun toteutusta viilataan tarkemmaksi jos vain mahdollista ja vähän motivaatiota / voimavaroja.

  2. Tankkausviikko ja samalla harjoittelun kevennys. 🍌

  3. Arkiliikunnan ja mahdollisesti kevyen aerobisen harjoittelun kautta kulutuksen lisääminen.

  4. Harjoitusohjelman muokkaaminen ja päivittäminen.

  5. Ruokailun energiansaannin vähentäminen (mikäli mahdollista ja järkevää).

 

Rasvanpolttotauko normalisoi aineenvaihduntaa

 

Mikäli edellä mainitut eivät tasannetta riko, on rasvanpolttovaihe syytä laittaa tauolle tai lopettaa kokonaan. Tämä tarkoittaa purkuvaihetta, jossa energiavajeesta tullaan pois nostamalla energiansaanti ylläpitotasoon, joka on normaali tila elimistölle (toisin kun energiavaje). Jos rasvanpolttotarvetta edelleen on niin kannattaa pitää 2-4 kuukautta kestävä tauko, ennen uutta yritystä.

Tämän kautta aineenvaihdunta ehtii tervehtyä riittävästi eli käänteisesti kiihtyä = energiankulutus lisääntyy, tiedostamaton liikehdintä kasvaa, harjoitustehot nousta. Rasvanpoltto ja painonpudotus ei siis voi vain jatkua ja jatkua loputtomiin ilman muokkaavia toimenpiteitä.

Jokaiselle tulee se tasannevaihe jossain kohtaa vastaan eikä paino putoa loputtomiin lineaarisesti. Harva osaa toimia siinä kohdassa oikein niin, että homma ei ota takapakkia. Sitä varten esimerkiksi verkkovalmennuksissani on etätuki. Ja se on yksi keskeisin syy, miksi valmennuksissani tehdään niin hämmästyttävän hyviä tuloksia.

Tasannevaiheen tullessa pitää katsoa yksilöllisesti juuri sinulle keinot tasannevaiheen rikkomiseen sekä pidemmän aikavälin strategiaan.

Ja näin rasvan polttaminen voi taas jatkua.

-Marko

 

Laita rasvanpoltto käyntiin - 100% tulostakuulla:

Täältä löydät kaikki verkkovalmennukseni. Valitse itsellesi sopivin ja hämmästyt, kuinka nopeasti rasva alkaa palamaan.