HAE VALMENNUKSEEN

47 vuotias mies voi olla rautaa

Lyhyesti taustaa miehestä, joka laittoi itsensä 47 vuotiaana elämänsä kuntoon.

Loppuvuosi 2013, 47 vuotias mies, tuore avioero takana ja samaan aikaan iskenyt työttömyys. Halusi keskittää ajatuksiaan omaan hyvinvointiin erittäin kuormittavan henkisen myllerryksen keskellä. Aloitti viimeiset vuodet hieman unholaan jääneen kuntosaliharjoittelun itsenäisesti syyskuussa 2013 tavoitteena saavuttaa hieman tiiviimpi olomuoto ja lihaksikkaampi vartalo. Ja tietenkin lisätä omaa vetovoimaansa vastakkaisessa sukupuolessa.

Vuoden vaihteen tienoilla hän oli yhteydessä allekirjoittaneeseen, koska hänestä oli alkanut tuntumaan, että harjoittelu junnaa paikallaan sekä henkisesti, että fyysisesti.

Istuimme alas ja pohdimme miten voisimme lähestyä hänen tilannettaan järkevästi. Itse treenit aloitettiin sitten tammikuun 2014 lopussa yhteistuumin.

Aluksi muutimme harjoittelua hyvin paljon yksinkertaisemmaksi. Perustaa lähdettiin rakentamaan koko kropan ohjelmalla, joka toteutettiin kolme kertaa viikossa. Tämä oli herralle ensimmäinen shokki, sillä hän oli tottunut harjoittelemaan salilla viisi, jopa kuusi kertaa viikossa monijakoisella ohjelmalla.

Toinen shokki oli aerobisen työkapasiteetin haastaminen hieman maltimmisillä harjoituspainoilla ja ilman pitkiä palautumisjaksoja. Tämä herra oli kuitenkin erittäin sitoutunut sovittuun harjoitusohjelmaan ja toteutti sitä tunnollisesti.

Neljän viikon jälkeen ohjelmaa muokattiin toistojen, liikevalintojen sekä palautumisaikojen osalta. Painoja lisättiin, toistomääriä tipauteltiin ja tehoja nostettiin. Edelleen työkapasiteetin haastaminen (tällä kertaa anaerobinen) oli isossa roolissa, eikä pitkistä palautumisajoista edelleenkään ollut tietoa:)

Nyt on menossa jo kolmas ohjelmointimalli ja nyt painotetaan perusvoimaharjoittelun alapäätä toisena päivänä ja yläpäätä toisena. Harjoittelu maistuu ja tulokset nousevat kohisten. Ennen kaikkea harjoittelussa on nyt selkeä punainen lanka ja johdonmukainen plan miten edetään 1-2kk kerrallaan.

Tässä muutamia poimintoja tuloksista tammikuun 2014 aloituksen jälkeen:

  • Kyykky 6 x 90kg → 6 x 120kg
  • Penkki 6 x 75kg → 6 x 95kg
  • Suorin jaloin maastaveto 6 x 80kg → 6 x 110kg
  • Hip trust sarjapaino 30kg → 100kg
  • Vyötärön ympärys 82cm → 77cm
  • Paino 79kg → 79,5kg
  • Rasvamassa 8,2kg → 6,1kg
  • Lihasmassa 40,9kg → 42,8kg
  • Rasvaton paino 70,8kg → 73,4kg
  • Rasvaprosentti 10,4 %→ 7,7%

Mainioita tuloksia, ottaen huomioon, että kyseessä on kuitenkin jo 47- vuotias mies ja kokenut kuntosalilla kävijä. Tässä on hyvä esimerkki siitä, että erinomaisia tuloksia voi saavuttaa myös hieman varttuneemmalla iällä kun asenne ja tahtotila ovat kohdallaan. Monesti harjoittelussa askel taaksepäin ja yksinkertaisempaan suuntaan on juuri se oikea askel. Tässä tapauksessa harjoitteluun käytetty aika puolitettiin, mutta nyt se on astetta suunnitelmallisempaa ja kuten muutoksista voi päätellä, myös melko tuloksellista.

Treenatko paljon? Ehkä jopa turhan paljon? Kannattaa kokeilla jotain muuta jos tuloksia ei tule. Esimerkiksi back to basics toimii yllättävän hyvin monen kokeneemman salihemmon kanssa.

- Marko

UUSI Pyöreät Pakarat 3.0 -verkkovalmennus

 

"12 viikon lähtölaukaus NAISILLE, joilla on tavoitteena sporttinen ja kiinteä kroppa. Pysyvästi."

LUE LIS√Ą√Ą

Vapaudu liian tiukasta kontrollista ja tee tuloksia, jotka säilyvät.

TÄYSIN UUSI ja entistäkin laadukkaampi versio supersuositusta Pyöreät Pakarat -verkkovalmennuksesta, jonka kävi vuosina 2020-2021 hämmentävin tuloksin +10 000 naista.