VERKKOVALMENNUKSET

PP 3.0 & Bootyland Kokemuksia: Miia 47v.

Pyöreät Pakarat & Boodyland kokemuksia Miia 47v.

Joulun jälkeen 2021 havahduin todellisuuteen ja googlailin apuja vaa'an paljastamiin lukemiin. Hakusanoina olivat kiinteytys ja valmennus... Olen aina ollut sutjakka ja kropaltani urheilullinen, mutta nyt hoikkaan varteen oli ilmestynyt 7 kilon pelastusrengas. Joulusuklaiden jälkeinen pöhötys oli viimeinen niitti, ja niin päätin lopettaa nousujohteisen vyötärön kasvatuksen ja pyytää apua.

Tajusin viimein, että omat konstini eli sirpaleinen tieto ja sinne tänne poukkoilu eivät enää riitä. Olin jo vuosia kartellut hiilareita eli vähennellyt niitä lautaselta tai jättänyt ne jopa kokonaan pois tai kokeillut pätkäpaastoja tai iltapalan skippaamista yms. Vyötärö hoikkeni aina sentin tai pari näillä keinoilla, mutta pysyvää muutosta en tilanteeseeni saanut. Olen aina syönyt pääosin rennosti, terveellisesti ja monipuolisesti.

Viime vuosina olin kuitenkin kerrytellyt ruokarutiineihini mediassa pyörineitä hifistelyitä ja uskomuksia, mikä nosti energiansaantini reilusti plussalle joka ikinen päivä. Ajattelin mm. että "hyviä rasvoja pitää tulla", joten käytin oliiviöljyä, pähkinöitä ja siemeniä tarvitsemaani nähden moninkertaisen määrän. Kun tämän lisäksi kannustin itseäni välttelemään prosessoituja rasvoja eli pysymään voissa ja kermassa, rasvan määrä päivittäin oli melkoinen... Yksi suosikkihokemani oli myös, että "mun kulutus on niin kova, että tää Kismet ei haittaa mitään".

Nämä sisäisen koutsini äänet saivat ainakin minut syömään aivan liikaa ja ne myös vääristivät ravintoaineiden suhteita. Söin useiden vuosien ajan aivan liikaa rasvaa ja proteiinia ja aivan liian vähän hiilareita - ei ihmekään että palautumisessa oli häikkää ja ylikiloja kertyi.

Vähemmän ja fiksummin on usein enemmän mitä liikuntaan tulee

Syöminen mutulla väärin oli ongelma nro 1. Ongelma nro 2 oli sitten liikunta, tai lähinnä sen määrä. Nuorena kilpaurheilijana opin rääkkäämään itseäni ja nauttimaan siitä. Tämä "kovemmin on paremmin" -asenne aiheutti minulle paitsi pitkäaikaista alipalautumista, myös jatkuvaa stressiä, sillä tunsin koko ajan tekeväni liian vähän tai liian kevyesti. Vuosiin en ollut noudattanut mitään sen kummempaa liikuntaohjelmaa, vaan tein fiiliksen mukaan.

Yleensä en ollut tyytyväinen päivään, jos se ei sisältänyt erittäin kovaa hikitreeniä. Pidin lepopäiviä kyllä säännöllisesti, mutta sen kummemmin asiaa ajattelematta pyrin muina päivinä vähintään tunnin treeniin oli sen sisältö mitä tahansa. Kropassa oli kaikenlaista kipua siellä täällä ja ikääkin jo 45+, mutta sisäinen ääneni prässäsi minua tekemään hiit-treenejä tai kovatempoisia juoksulenkkejä.

Olinhan liikkunut niin aina. Koin, että palaudun hyvin, vaikka näin jälkeenpäin näen asian kyllä aivan täysin. Olo oli aina jotenkin vetämätön, ja kroppaa kolotti. Sain usein kovia heikotuskohtauksia verensokerin romahdettua esim. pitkällä kävelylenkillä.

Lisäksi, huolimatta kovan intensiteetin tekemisestä, kuntoni ei parantunut yhtään. Puursin ja hikoilin, mutta tuloksia en nähnyt. Nyt onneksi jo tajuan, että kova tekeminen ja jäätävä asenne eivät riitä, vaan kunto-ominaisuuksien parantamiseksi on otettava maltti, järki ja myös tiede mukaan. 

Alkutilanteen haasteista motivoivaan tuloskehitykseen kiinni

Lähtötilanne 01/22: vyötärö 77 cm ja paino 67 kg. Liikaa ja liian kovaa liikuntaa. Lantion ja selän kroonista kipuilua. Liikkuvuudessa parannettavaa. Voimatasot kovasta liikunnasta huolimatta tasolla aloittelija/keskitaso. Ravinnossa aivan liian vähän hyviä hiilareita, liikaa rasvaista punaista lihaa, liikaa sokerisia herkkuja ja liikaa niin kovia kuin pehmeitäkin rasvoja.

Ostin siis joulun jälkeisen epätoivon vallassa Markon Pyöreät Pakarat 3.0 -valmennuksen, joka vaikutti nimensä luotaantyöntävyydestä (ei tässä iässä peffan kasvatus ole enää ykkösintressinä ;) ) huolimatta itselleni sopivalta. Minuun vetosi erityisesti valmentajan vankka kokemus ja koulutustausta. Arvostan tutkittua tietoa ja olennaiseen keskittymistä, ja karsastan pikatuloksia lupaavia ihmekuureja, joten ostopäätös oli lopulta helppo tehdä.

Ja reilun vuoden Markon valmennuksessa olleena: Kiitos Marko! Tilanne oli 04/22 PP 3.0:n eli 3 kk rasvanpolttelun jälkeen vyötärö 71 cm ja paino 63 kg eli takaisin ihanteessa. Rasvanpolton ohessa ja siitä huolimatta onnistuin saamaan n. 2kg lihasta. Vyötärönympärykseni ja painoni ovat koko aikuisikäni muuttuneet synkronoidusti: sentti vyötäröllä on yksi kilo ylimääräistä. Eli 71 cm vyötärö on ollut vaa'alla 61 kg, 72 cm on ollut vaa'alla 62 kg jne. Nyt tilanne oli siis aivan uusi, sillä ylimääräistä ei ollut lainkaan, mutta painopa olikin noussut.

Wau! Kaikkea sitä, ja vielä tässä iässä!

Selkeät ohjeet ja joustava soveltaminen sekä prosessiin luottaminen toimivat

Alussa minun oli vaikea sietää treenien ja viikko-ohjelman "helppoutta". Veri veti burpeiden pariin tai ainakin mieli teki lisätä treeni tai pari viikon ohjelmaan, mutta valmennuksen kattavat tietopaketit olivat saaneet jo jonkin lampun syttymään ja niin vain maltoin noudattaa Markon ohjelmointia.

Ravitsemuspuoli toimi myös hienosti. Annoskoot tuntuivat miinuskaloreista huolimatta hurjilta, mutta silti muistan nauttineeni ruokailuhetkistä - oli ihanaa syödä niin paljon ja silti huomata jatkuvia tuloksia. Nautin myös viikkoihini tulleesta selkeydestä: liikuntaohjelma rauhoitti vapaa-aikaani (sain kerrankin luvan kanssa levätä eikä energiani mennyt liikuntamäärän riittävyyden murehtimiseen). Uudet selkeät ruokailurutiinit helpottivat arkeani. Jestas, mikä elämänlaadun paraneminen.

Panostin alusta saakka myös arkiaktiivisuuden lisäämiseen, minkä huomasin parantuneena palautumisena. Alusta saakka olen tehnyt lämmittelyn aerobisen osuuden lisäksi liikkuvuutta lisääviä ja kroppaa aktivoivia liikkeitä, joita olen varioinut Markon ohjeiden ja omien tarpeideni mukaan. Nämä kun ovat olleet ohjelmassa 3 kertaa viikossa, tulokset ovat olleet huikeita.

Pidän näiden merkitystä joltain osin jopa tärkeämpänä kuin itse salitreeniä, sen verran paljon lämmittelyn huolellinen tekeminen on kroppaa avannut ja valmistellut itse treeniin. Ethän skippaa aktivoivaa lämmittelyä - sen ansiosta myös muun lihashuollon tarve vähenee huomattavasti (ja olo notkistuu <3).

Kiinteytymistä, pystyvyyden tunnetta ja energisyyttä samassa paketissa

PP 3.0:n päätyttyä olin siis jo muuttunut nainen. Kroppa tuntui taas ikiomalta ja olo vuosia nuoremmalta. Olin siis todella tyytyväinen kiinteytymistuloksiin, mutta suurimmat tulokset koin kuitenkin henkisesti. Poissa oli poukkoileva, stressiä lisänneiden laihdutuskonstien kokeilija ja raihnaista kehoaan äärirajoille pieksevä ja kivuista kärsivä suorittaja. Tilalle oli astunut valtavan elämänmuutoksen kokenut, valaistunut, kivuton, levänneeksi itsensä tunteva, virkeä ja kuntosalitreeniin viisaasti hurahtanut nainen.

Muutosprosessi kohti yhä parempaa jatkuu edelleen. Muutoksen alussa parhaalta tuntui varmaankin olon virkistyminen ja kipujen väheneminen. Tuntui, että saan viimein riittävästi energiaa (ja hiilareita), mikä tuntui erityisesti lenkkipolulla ja salilla: tekeminen oli nousujohteista eikä treenatessa tullut hiipumisia.

Olo oli vahva! Ja vetreä!

Mainittakoon myös lääketieteelliset faktat: Kokonaiskolesterolini on laskenut ruokaremontin myötä 5:stä 4,5:een ja verenpaine on asettunut lukemiin n. 115/70. Olen 47-vuotias, joten olen syystäkin ylpeä.

Matka jatkui Boodylandiin: Pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta

PP 3.0:sta jatkoin Bootylandiin eli vuoden kestävään valmennukseen. Kaipasin 3 kk:n upealle alulle riittävän pitkäjänteistä jatkoa, minkä Bootyland on täydellisesti tarjonnut. Purin rasvanpolton Bootylandin alussa ja nyt, kun olet pyrkinyt syömään ylläpitäen saavutettuja tuloksia 10 kuukautta. Lihasta on tarttunut pari kiloa lisää, ja ennätykset paukkuvat treenatessa. Eilen tein lantionnostossa 4 x 6 toistoa 140 kg:lla. 

Tällaisesta en viime keväänä voinut edes haaveilla. Silloin laitoin tavoitteeni 100 kiloon, mutta eihän tässä pitele enää mikään :D. 

Ravitsemukseen on tullut jo vankat rutiinit ja sovellan edelleen PP 3.0:ssa omaksumiani oppeja omassa arjessani. Ravitsemustavoista on tullut minulle uusi normi. Kasviksia ja monipuolisesti eri ruoka-aineita vaihtelemalla ateriat ovat joka kerta vähän erilaisia, mikä pitää mielenkin virkeänä. Kasvisten määrä nousee yli kiloon päivässä. Mikä ei ole ollenkaan huono juttu!

Bootylandin liikuntamäärä on ollut itselleni täydellinen. Tunnen palautuvani täydellisesti seuraavaan treeniin mennessä. Kipuja ja kropan ongelmia ei ole juurikaan ollut, ja se vähä mitä on ilmaantunut, on mennyt lyhyellä levolla ja kehonhuollolla ohi.

Olen hyvin tyytyväinen vahvistuneeseen kehooni, mutta en halua, että kehoni muuttuu liian miehekkääksi. Haluan säilyttää urheilullisen mutta myös naisellisen kehoni mahdollisimman pitkään. Päätavoite on kuitenkin parantuneen terveyden, virkeyden ja voiman säilyttäminen sekä työkykyni ylläpitäminen.

Hyvälaatuinen elämä vaatii hieman vaivannäköä ja itse olen löytänyt omaan arkeen sopivan tavan tehdä asioita. Bootylandia jatkan ainakin vielä toisen vuoden, vaikka en kyllä osaa ajatella tulevia vuosia ilman vastaavaa ohjelmaa. Sen verran paljon hyvää nämä Markon valmennukset ovat itselleni antaneet. Voin lämpimästi suositella Markoaja hänen valmennuksia: Tulet saamaan koko paketin kerralla kuntoon (kunhan olet valmis näkemään hieman vaivaa ja rikkomaan rutiinejasi).

Miia 47v. Pyöreät Pakarat 3.0 ja Bootyland osallistuja

TUTUSTU 12 VIIKON PP 3.0 VALMENNUKSEEN
TUTUSTU BOOTYLAND VUOSIVALMENNUKSEEN